“Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkstress. Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is de meest voorkomende beroepsziekte in ons land.” (bron: www.rijksoverheid.nl)

Dit gaat alleen over werkstress. Tel daar privé-stress bij op om een idee te krijgen van de impact van stress op uw bedrijf. Naast ziekteverzuim geeft een overdaad aan stress ook een verminderde productiviteit. Niet voor niets investeren werkgevers in vitaliteit. Het levert wat op:

  • een besparing op kosten door ziekteverzuim
  • een toename van productiviteit en creativiteit
  • een betere werksfeer. Eén werknemer met veel stress, kan door klagen of prikkelbaar gedrag de spirit van een heel team omlaag brengen.

Wat kunt u doen?
Ik om graag bij u langs om dat met u te bespreken. Al naar gelang de behoefte en het budget kan ik een programma op maat voor u samenstellen, van een begeleidingstraject voor één specifieke werknemer tot een programma waar alle werknemers aan deel kunnen nemen. Indien gewenst, leg ik een vragenlijst voor aan uw werknemers om te onderzoeken waaraan behoefte is binnen uw bedrijf.

Stress verminderen met TRE (tension/trauma releasing exercises)
De kern van mijn vitaliteitaanbod voor bedrijven is TRE, een effectieve en plezierige methode om stress te reguleren. Vanuit een laagdrempelige fysieke benadering vermindert het beoefenen van TRE zowel fysieke als mentale stress.

  • Het geeft verlichting bij pijn in arm, schouder, rug, nek en/of hoofd door ingespannen werken achter de computer.
  • Het voorkomt dat mensen stress opkroppen tot het barst.
  • Het helpt mensen sneller en beter te herstellen bij werkdruk, emoties en conflicten op de werkvloer.
  • Het verlicht de impact van traumarijke beroepen zoals bij politie, brandweer, ambulance, eerste hulp en defensie.

De manier waarop TRE ingezet wordt bij bedrijven:

  • Introductie workshop TRE van 1,5 uur, met maximaal 8 deelnemers, extern of op locatie (werknemers nemen hier eenmalig aan deel voordat ze kunnen instromen in een wekelijkse of 2-wekelijkse groep)
  • Wekelijkse TRE-groep van 1 uur, geleidelijk uit te breiden tot 20 deelnemers
  • Individuele sessies voor werknemers die een erg hoog stresslevel hebben, bijvoorbeeld bij (dreigende)burn-out of na een traumatische gebeurtenis. Uiteraard verwijs ik door, als ik tijdens een TRE-sessie signaleer dat bijvoorbeeld psychotherapie raadzaam is.  

Stresscounceling
Werknemers bij wie de stress steeds weer opnieuw hoog oploopt, kan ik in een aantal individuele sessies helpen te ontdekken hoe die situaties ontstaan, wat daaraan ten grondslag ligt en hoe je daar beter mee om zou kunnen gaan.

Voeding en beweging
Als vitaliteitscoach kan ik werknemers adviseren en begeleiden bij het aanwennen van gezonde gewoontes op gebied van voeding en beweging.

Teamgeest en leiderschap
Ook teamgeest en leiderschap zijn bekende items die invloed hebben op de vitaliteit van werknemers. Mocht er binnen uw bedrijf behoefte zijn aan een programma waarvan deze items onderdeel uitmaken, dan behoort dat ook tot de mogelijkheden. Ik werk hiervoor samen met collega’s die zijn gespecialiseerd op dit gebied en die ik graag aan u zal voorstellen.