TRE staat voor tension/trauma releasing exercises, oftewel spanning/trauma ontladende oefeningen. Het is aanbevolen met TRE te starten onder begeleiding van een gecertificeerde provider. 

Voor het opstarten van TRE, om er verder zelf thuis mee aan de slag te gaan, kun je gemiddeld rekenen op drie sessies, individueel of met een groep. Na de opstartfase van TRE, kun je periodiek nog afspraken maken of deelnemen aan een maandelijkse groep voor verdere begeleiding en verdieping.

TRE Video – (animatie 5 minuten)

Waarom TRE?

TRE oefening2Ons oeroude overlevingsmechanisme zorgt er voor dat we ons lichaam bij gevaar instinctief en onbewust opladen om te kunnen vechten of te vluchten. Dit oplaadmechanisme wordt niet alleen geactiveerd bij direct fysiek gevaar maar ook bij alledaagse stress en in situaties waarin je extra moet presteren. Zo kun je ongemerkt teveel spanning opbouwen in je lichaam. Over het algemeen zijn we beter in opladen dan in ontladen. Dat kan leiden tot stijve spieren, nek, rug en schouderklachten, hoofdpijn, gevoel van onrust, prikkelbaarheid, eetbuien, vermoeidheid, moeite met slapen en tal van andere klachten. Door TRE te beoefenen, kun je deze klachten voorkomen of verminderen. 

Wat is TRE?

TRE oefening3TRE is een reeks van 7 uitgekiende eenvoudige oefeningen die door iedereen op eigen niveau gedaan kunnen worden. Als je natuurlijke ontladingsmechanisme door de oefeningen op gang is gebracht, gaat het verder vanzelf en hoef je het alleen nog maar te laten gebeuren. Het wordt, net als hartslag en ademhaling, aangestuurd door het autonome zenuwstelsel. Het bestaat uit het aantrekken en loslaten van spieren, soms in de vorm van nauwelijks waarneembare trillingen, soms wat grotere bewegingen.

TRE en trauma

TRE wordt gebruikt bij allerlei vormen van stress maar oorspronkelijk is het ontwikkeld als zelfhulpmethode bij traumaverwerking. De grondlegger, dr. David Berceli, is een traumatherapeut uit de VS, die jarenlang in oorlogsgebieden heeft gewerkt en gewoond. Hij zocht naar een methode waarmee hij ook mensen kon helpen die geen toegang hadden tot individuele therapie. Hij bestudeerde onder andere hoe dieren en kleine kinderen reageren op trauma en ontwikkelde van daaruit deze methode.

TRE oefening7TRE is er op gericht de spanning die bij een trauma in het lichaam wordt opgebouwd, te ontladen. Door de fysieke ontlading van spanning, geeft het lichaam signalen door aan het brein dat het gevaar is geweken, dat het veilig is. Van de emoties en herinneringen die tijdens het trauma zijn ontstaan, blijven fragmenten ‘hangen’ in het werkgeheugen, waardoor ze steeds weer heftig omhoog komen in allerlei situaties. Door TRE te doen kunnen die fragmenten verwerkt worden en als het ware verplaatst worden naar het ‘archief’ geheugen. Je hoeft daar niet bij na te denken of te praten. Bij TRE vindt de verwerking grotendeels plaats op een onbewust niveau en in behapbare stukjes. Door op het juiste moment pauze te nemen houd je het prettig.

Ga naar een gecertificeerde TRE-practitioner om de oefeningen en zelfregulering op een veilige manier aan te leren!

Voor mensen met PTSS (post traumatisch stress syndroom) is TRE een goede aanvulling op psychotherapie, enerzijds om een eventueel gevoel van onrust in het lichaam te verminderen en anderzijds kan psychotherapie effectiever zijn als het ook langs de fysieke kant benaderd wordt.

TRE en sport

Nadat TRE al tientallen jaren in is ingezet voor traumaverwerking en ter vermindering van stressgerelateerde klachten, wordt het nu ook steeds meer beoefend door sporters. Het is een uitstekende manier om na een intensieve training de spieren weer optimaal te ontspannen ten bate van een goede doorbloeding en afvoer van afvalstoffen.

Kijk voor meer informatie op de internationale website traumaprevention.com of op tre-nederland.nl

TRE Video (Engelstalig – 7 minuten)

privacyverklaring